Hegyi Lóránd | A rajzon belül

Kiállítás | Saluzzo

“Úgy tűnik, hogy a tömeg-társadalomban kizárólag a művész képviseli az egyént ” állította Hannah Arendt. A kiferdült jelenben, ahol a világot nap mint nap feszültségek és káosz tépázza, és az emberek elidegenedetten téblábolnak, úgy tűnik, hogy csak a művészek kínálnak valódi és érzékeny kiutat, alternatív értékrendszereken alapuló narratívákkal. Ez a művészi állásfoglalás ellenállást jelent a tömeg-társadalom hamis illúzióival szemben.

A művésznek tehát nemcsak módjában áll de ugyanakkor felelőssége is utat mutatni az  emberi perspektívák felé, új kapcsolatokat teremtve a különböző területek és tapasztalatok között, és újraértelmezni az emberi valóság komplexitását.

Ebből a gondolatból indul ki A rajzon belül című kiállítás a saluzzoi Castigliaban október 12. és december 1. között és ahol 33 nemzetközileg elismert művész 250 rajzát állítják ki Hegyi Lóránd művészettörténész és -kritikus gondozásában.

Valamennyi kiállított mű a művészet etikai küldetését tanúsítja: azaz az emberi lét vizuális metaforáit tárja elénk erős expresszivitással aláhúzva a művészet érzelmi és humánus jellegét.

Mint a kiállítás kurátora, Hegyi Lóránd mondja “főként a rajzok tanúsítják a kortárs művészek azon törekvését, hogy autentikus, őszinte, empátiás és érzékeny módon nyilvánuljanak meg, ahol a radikális fantázia és a felszabadult, forradalmi képzelőerő új kapcsolatokat és perspektívákat teremt az emberi lét különböző dimenziójai között”.

Marisa Albanese, Ruth Barabash, Radu Belcin, Anya Belyat-Giunta, Elzevir, Valerio Berruti, Davide Cantoni, Guglielmo Castelli, Gianni Dessi, Andrea Fogli, Gábor Áron, Daniele Galliano, Giuseppe Gallo, Ugo Giletta, Allison Hawkins, Dominika Horáková, Marine Joatton, Denica Lehocka, Felice Levini, Christian Lhopital, Eric Manigaud, Alois Mosbacher, Hermann Nitsch, Marina Paris, Piero Pizzi Cannella, Révész László László, Anila Rubiku, Hubert Scheibl, Marco Tirelli, Barthélémy Toguo, Sandra Vásquez de la Horra, Lois Weinberger, Wang Yuping.

A kiállítás nem szándékozik formális és erőszakolt egységet teremteni a művek között, hanem ellenkezőleg elénk tárja a kortárs rajzi nyelvezet gazdag és komplex különbözőségét.

Kaotikus korszakunkban a művészek új, hihető megközelítésben, az antropológiai tapasztalatok alapján mutatják az utat, nagy belső szabadsággal és a látásmód teljes és mély függetlenségével, kompromisszumok nélkül.

Forrás: Schneider és Tsa Kommunikáció


http://artnews.hu/2019/10/12/a-rajzon-belul-hegyi-lorand-rendezte-es-nyitotta-meg-33-nemzetkozileg-elismert-muvesz-250-rajzat-bemutato-kiallitast/?fbclid=IwAR25p2jRNnRfVLz3oIo6OUPnXvonY6bZrL4-ndo7qaivywZLPvcz4wGGgH8