Békési Ervin | Past Future

megnyitó

Az utóbbi öt évben Békési Ervin munkáinak főbb motívumait a tárgyak és élőlények adták („Animal Phrases” és „Csendélet” sorozatok). A művész célja az egyszerű gondolatok, személyes emlékek és a közvetlen környezet hatásainak leképezése volt. Olyan rendszereket igyekezett létrehozni, melyek részleteikben nem, de elhelyezkedésükben, egymáshoz viszonyított arányaiban eltérnek a megszokottól. Az anyaghasználat javarészt faragott fa, szerepe a múlandó fixálása, illetve az egymást ütő formák/tárgyak homogenizálása.

2015 második felétől új szériát indított, melynek címe „Past Future”. A kiállítás lényegében ezt a sorozatot mutatná be az előzményektől a lezárásáig, ugyanakkor a következő téma elindításába is betekintést nyerhet a látogató. A művész célja egy olyan „hullámvonal” felépítése, mely végigkísér egy alkotói folyamatot. Ennek megfelelően különböző technikai megoldások, léptékek és installálási módok váltanák egymást, miközben a téma ugyanaz marad: az ember által épített, majd pusztulásra ítélt objektumok absztrakt maradványainak emlékművei.
Ahogy a különböző érdekek, ideológiák és igények változtatják épített környezetünket, ugyanúgy a szobrász önmagával folytatott párbeszéde is változó minőségeket generálhat, akár egy sorozaton belül is. A „Past Future” esetében leginkább az absztrakt hatású és a realisztikus elemek aránya váltakozik majd. Annak ellenére, hogy a felhasznált motívumok egytől egyig a valóság leképezései, sok esetben beazonosíthatatlan objektummá, absztrakt szoborrá alakulnak, akár egy egyszerű tükrözést követően.