FŰZ Art Group | Félárnyék | PANEL Contemporary

csoportos kiállítás

Emberi valóságunkban számtalan olyan apró esemény zajlik, melyek tudatosan nem, viszont a tudatosság küszöbe alatti régióban rögzülnek bennünk, és később számos formában kioldódhatnak. Reakció, álom, vagy érzékenyen irányított alkotói folyamat során. “...mint a lótusz az ingoványból.”
Ismerjük jól, egy alig-alig érezhető illatfoszlány a pillanat törtrésze alatt repíthet vissza minket gyermekkori emlékeinkhez. Egy jellegzetes hang okozhat rendszeresen diszkomfort érzést számunkra, melynek forrását esetleg csak sokéves önismereti munka után ismerhetjük fel.

A valóság végiggondolhatatlan és izgalmas tartományainak bejárása nem csak keveseknek megadatott emberi élmény, hanem általános és mindannyiunkra jellemző tapasztalás.

“Minden tapasztalat végtelen számú ismeretlen tényezőt tartalmaz.” – fogalmazza meg Jung az Ember és mítoszai című tanulmánykötetben. A félárnyékos rész elmosódó határterületén – ha máshogy nem, de a szemünk sarkából – észlelhetjük a máskor rejtve maradó képeket és érzeteket. Mint azokban az álmokban, amikor tudod, hogy valaki végig melletted van, de nem látod, csak a jelenléte bizonyos.

Az installált munkák mindegyike ennek a tudatmező szélén elhelyezkedő, félárnyékos zónának a letapogatásából született.
Hat alkotó hatféle eszközkészletével létrehozott valódi* szimbólumokat láthatunk a térben, melyeknek belső magja nem a gondolatiságból fakad, hanem a sejtelem vagy érzet szintjén létezett.