LANDING

csoportos kiállítás

A Landing című nemzetközi csoportos kiállítás arra invitálja a látogatókat, hogy a kiállított művek - festmények, rajzok és szobrok - sajátos világán keresztül tegyenek egy elmélkedő lépést a megérkezés számos formája és jelentése felé. 

Maga az angol kifejezés, bár germán gyökerű, földet, talajt jelent, igeként értelmezve óhatatlanul feltételezi nemcsak egy másik, lényegében eltérő dimenzió - legyen az akár egy vízfelület vagy a levegő - jelenlétét, hanem ezek találkozását is. De angol megfelelője arra a lépcsők közötti sík területre, azaz a lépcsőfordulóra is utal, ahol megpihenhetünk, levegőt vehetünk útközben, mielőtt egyik szintről a másikra lépünk.

Akárhogy is, a kifejezés két olyan állapot sűrített találkozását foglalja magába, amelyek bár ellentétesek, mégis lehetővé teszik egymást: mozgásban lenni, majd helyben maradni, vagy fordítva.Azt is mondhatnánk, hogy a megérkezés csak akkor tapasztalható meg, ha utazás is történt, az “átszállás” csak akkor történhet meg, ha a minket hordozó síkok természete megváltozik, a befogadás örömét csak akkor élhetjük át, ha egy másik, idegen környezetbe lépünk, az otthon érzete pedig csak akkor észlelhető, ha valami idegennel kerülünk kapcsolatba.

Ez a fajta megérkezés történhet egy inspiratív alkotói vagy egy empatikus, szemlélő, befogadó állapotba; egy másfajta kulturális dimenzióba; egy elgondolkodtató élethelyzetbe; elérkezés egy kiteljesedéshez, egy célállomáshoz, mérföldkőhöz vagy útelágazáshoz. De egyúttal megérkezés egy új kiállítótérbe is, egy közösen kialakított értelmezési keretbe, alkotóként és nézőként egyaránt arra ösztönözve minket, hogy gondoljuk újra és kérdőjelezzük meg a saját helyünket és szerepünket a világban. 

Úton vagyunk vagy épp földet értünk valahol?


Kiállító művészek:

Katerina BELKINA, BORKOVICS Péter, Vince BRIFFA, GÁBOR Áron, KISS Dániel, Christoph MAYER, Alois MOSBACHER, SIPOS Balázs


Megnyitja: Miklósvölgyi Zsolt, művészeti író, kritikus

Időpont: 2023.11.08., szerda, 19h

Helyszín: Faur Zsófi Galéria, 1114 Bp., Bartók Béla út 25.

A kiállítás megtekinthető 2023.11.08. és 11.30. között minden hétköznap 12-18h a galériában.