Misch Ádám | PANEL Contemporary

önálló kiállítás

Bartl József 1932. Szeptember 25-én született, így idén ünnepelnénk 90. születésnapjának fordulóját. Ebből az alkalomból a Faur Zsófi Galéria egy nagyszabású kiállítást mutat be, mely Bartl különböző korszakaiból emel ki műveletet, ezzel elősegítve, hogy a képzőművészeti tevékenységéről egy teljes képet kaphassanak a látogatók. A tárlat érdekessége is egyben, hogy a galéria lenti részében, a Panel Contemporary-ban Misch Ádám művei lesznek megtekinthetőek. A két alkotó Soroksáron született és nőtt fel, így ismeretségük fiatalkori gyökerekre vezethető vissza. Bartl és Misch szoros szakmai és baráti viszonyban álltak, melynek eredményeképpen többször is állítottak ki együtt.

Bartl József 2013-ban míg Misch Ádám 1995-ben hunyt el.

Bartl József: Festészetemről

„Festészetemnek meghatározója a fehér szín, valamint a négyzet. A felületet fehér négyzetekkel telepítem be, ezekbe pontokat, háromszögeket, nyilat, oromdíszt, bábokat, kereszteket, vonalakat festek. A jelek konkrétak és elvontak, díszítőek és jelentést hordozóak. Tartalmilag árnyalt formák együttesei, melyek játékosak, ezzel fegyelmezettek. Motívumaim a népművészetből származnak ezek a különböző geometrikus elemekkel teszem hangsúlyossá, változatossá, így válnak ikonszerű jelrendszerré.”

Misch Ádám

"Mert mindig keresett, szüntelenül vakarta a felületet, a valóság felületét. A lakk alatt vélte megtalálni saját igazságát, bárhogy is nevezzék, amit talált, és bárhova is sorolják azokat, akiknek nincs más dolguk. Nem hiszem, hogy gondolt valaha is arra, hogy „lírai expresszionizmust” vagy „expressziv lírát” akar tudatosan alkotni. Az ő szándéka az ötletek és érzések kifejezése minden áron, a természet által kínált lehetőségekkel." / Lux Antal