Szilágyi Csilla & Herczeg Tamás | Transfuse | PANEL Contemporary

csoportos kiállítás

Az üveg és a beton találkozása - a légies és a nehézkes találkozása. A beton esetében a durva, nehéz és tömör hívószavak jutnak eszünkbe, míg az üveg esetében az átlátszó, könnyed, légies, törékeny kifejezések. Erre a szembeötlő ellentétre építkeznek Szilágyi Csilla alkotásai. A két anyagból olyan objekteket készít, ahol ezek az alapvető ellentétek finoman összeolvadnak egymásba és egy harmónikus egységet képeznek. 

„Üvegbeton szobraim a háromszögrács struktúra alapján szerveződő formákból épülnek fel centrális kompozícióban. Megalkotásuk vezérgondolata a növényi formálódás, az organikus-geometrikus alakváltozás, a növényi rostok keresztmetszete, az éltető anyagok áramlása volt. Az installációkban a térben megjelenő, és a teret átalakító mintázatok hatásai foglalkoztatnak.”

Herczeg Tamás ezeket a szobrokat, objekteket egyfajta kiindulási pontként használva fényekkel kelti életre. A fények hol kiemelik, hol elrejtik a szobrok egyes elemeit, sőt időnként egy teljesen új alkotás születik általuk a szobrokon túl, behozva ezzel egy plusz elemet az ellentétek találkozásába.

A légies fények könnyen kapcsolódnak és transzformálódnak az üvegfelületeken, míg a nehézkes beton ellenáll a fénynek és nem engedi áthatolni a felületén, hanem hagyja, hogy elterüljön rajta és ezzel lágyítsa tovább az alkotásokat.

Az installációk a két alkotó együttműködésével nyerik el végleges formájuk. A művek az átlátszóság, átvilágíthatóság, fény áramlása, reflexiók, az üveg megmunkálása központi kérdések köré épülnek. Szilágyi Csilla üvegbeton szobrait Herczeg Tamás helyezi különböző megvilágításba. 

Közös alkotásaikkal már többször szerepeltek a hazai fényművészeti szcéna kiállításain.